Oferte speciale
2 Panouri plane Solar 4000 TF
8.884,12 Lei 7.551,50 Lei
2 Panouri plane Solar 7000 TF
12.668,09 Lei 10.767,88 Lei
Bazat pe 2 recenzii.
2 Panouri plane Solar 7000 TF Boiler 290
18.311,16 Lei 15.802,21 Lei

Centrale pe lemne

Centrale termice pe lemne

La centralele ce folosesc tehnologia de gazeificare lemnele din compartimentul superior al cazanului, in contact cu jarul produs pe gratar, produc “gazul de lemn”. in combinatie cu aerul primar acesta este transferat prin duza din caramida refractara si se auto-aprinde la peste 560°C in amestec cu aerul secundar introdus prin orificiile secundare ale duzei. In zona inferioara a focarului se formeaza asa numita “flacara rasturnata”. Recuperarea caldurii are loc în schimbatorul primar de otel in care se regasesc agentul termic si tuburile de evacuare a gazelor arse.

Aceasta tehnologie permite arderea aproape completa a lemnului. Se obtine astfel o reducere a cheltuielilor+ un plus de confort prin reducerea cantitati de cenusa.

Centrale pe lemne cu gazeificare

Centrale pe lemne cu gazeificare

Principalele avantaje ale cazanelor cu gazeificarea lemnelor

Principalele dezavantaje ale cazanelor cu gazeificare


Centrale pe lemne atmosferice (cu ardere clasica)

Avantaje ale cazanelor clasice pe lemne

Dezavantaje ale centralelor pe lemne cu ardere clasica

Daca centralele pe lemne cu gazeificare se produc exclusiv din otel, cazanele atmosferice pe lemne se gasesc atat in varianta din otel, cat si din fonta.

Cazane pe lemne clasice, atmosferice


Despre Lemnele de foc si generarea caldurii

Unitati de masura pentru lemnul de foc

Unitatile de masura uzuale pentru lemnul de foc in industria silvica si forestiera sunt metrul cub plin (m cub) si metrul ster (m ster).

1 metru cub plin de lemn despicat corespunde in medie cu 1,4 metri ster.

Continutul energetic si valorile emisiilor de substante poluante ale lemnului

Lemnul este combustibil regenerabil. La ardere se emite o energie medie de 4,0 kWh/kg.

1 litru de combustibil lichid (motorina) poate fi inlocuit, luandu-se in calcul randamentul de ardere obisnuit, cu 3 kg lemne. Un metru ster (m ster) de lemn de fag corespunde unei cantitati de energie de cca 200 litri combustibil lichid sau 200 m3 gaz metan. Folosirea lemnului pentru incalzire protejeaza astfel stocul limitat de rezerve de combustibil lichid si gaz metan.

Lemnul are un bilant de CO2 neutrul, deoarece CO2 rezultat la arderea lemnului este integrat din nou in ciclul fotosintezei si isi aduce aportul la formarea unei biomase noi.

Un alt aspect interesant din punctul de vedere al protectiei mediului este faptul ca lemnul nu contine sulf aproape deloc si astfel, emisiile de dioxid de sulf sunt aproape inexistente.

Lemne de foc

Influenta umiditatii lemnelor asupra puterii calorifice

Puterea calorifica a lemnului este determinata in principiu de continutul de apa. Cu cat cantitatea de apa este mai mare, cu atat este mai scazuta puterea calorifica, deoarece apa se evapora in cadrul procesului de ardere consumand astfel caldura.

Pentru indicarea continutului de apa se folosesc 2 marimi uzuale.

Lemnul proaspat taiat are o umiditate de 100 %. Prin depozitarea acestuia pe timp de vara, umiditatea se reduce la cca 40 %. Prin depozitarea lemnului pe parcursul mai multor ani, umiditatea scade la cca 25 %. La un continut de apa de 20 % (umiditate 25 %) puterea calorifica este de 4,0 kWh/kg.

Puterea calorifica a lemnului uscat timp de mai multi ani este aproape dubla fata de cea a lemnului proaspat taiat.

Arderea lemnului umed nu numai ca este nerentabila, dar produce si emisii ridicate de substante poluante, intrucat temperaturile de ardere sunt scazute, iar pe coşul de fum se depune gudron.

Indicatii pentru depozitarea lemnului

Comentarii Facebook ()

©2006-2014 IVP Instalatii, Centrale termice germane, Filtre apa, Pompe circulatie, Service centrale - Instalatii | ANPC
Viziteaza magazinul ivp.ro pe ShopMania Viziteaza ivp.ro pe Youtube Google+