Dedurizator, Statii dedurizare

Ce este apa dura ?

Desi apa arata limpede in pahar, aceasta poate contine particule care nu pot fi vazute cu ochiul liber: particule solide, diverse alte substante, inclusiv metale grele periculoase pentru sanatatea umana. Cea mai frecventa problema este insa prezenta calcarului, elementul chimic asociat cu termenul de duritate.

Duritatea este termenul care face referire la prezenta in apa a mineralelor precum calciul si magneziul. Un volum de 4 litri apa cu duritatea 25o germane are un continut de minerale cat 5 tablete aspirina. Duritatea apei variaza, avand valori cuprinse între 3-100 grade germane.

Apa dura contine cantitati ridicate de calciu, magneziu si in multe cazuri si fier. Indiferent de sursa de apa, put sau retea oraseneasca, cele mai multe imobile au o apa cu duritate crescuta. Acest lucru devine evident in timp:

  • centrala termica, boilerul, pompele de circulatie, hidroforul, bateriile sanitare dupa un timp nu mai functioneaza in parametri, si se poate ajunge la colmatari partiale / definitive
  • detergentul si solutiile de curatat nu mai actioneaza eficient
  • cremele, balsamurile de hidratare ale tenului si parului devin indispensabile
  • la scurgerea de la chiuveta sau cada apare un inel de "murdarie"- apar pete albe pe cabina de dus, faianta, bateriile sanitare, la fel si pe suprafetele de sticla
  • balsamul de rufe devine si el indispensabil pentru ca hainele sa nu aiba aspect tern, sa fie moi si pufoase.

Apa dura, depuneri de calcar

Un strat de 1,5 mm de calcar depus pe rezistenta unui boiler sau a unei masini de spalat, genereaza o pierdere de energie de 16%. Un strat mai gros, de exemplu de 6,3 mm inseamna 39% energie pierduta si un strat de depuneri de calcar de 12,7 mm induce 64% energie pierduta. De asemenea, un boiler / cazan consuma cu 20%-30% mai multa combustibil din cauza depunerilor de calcar.

Efectele calcarului pot fi recunoscute prin:

  • urme pe robineti, lavoar, cabina de dus, jacuzzi, vas WC ...
  • degradarea rezistentei masinilor de spalat rufe / vase ...
  • obturarea canalelor si diminuarea presiunii apei ...


Disconfortul cauzat de calcar poate fi observat la:

  • hainele aspre, uzura accelerata, disparitia culorilor ...
  • dozele suplimentare de detergenti, sapunuri sau produse speciale anticalcar ...
  • iritarea pielii dupa dus sau dupa ras, maini in permanenta uscate ...
  • pahare / farfurii ramase patate dupa spalare ...

Dedurizatorul si dedurizarea apei

Dedurizarea apei se face cu ajutorul unei statii de dedurizare, uzual numita dedurizator.

Cele mai multe statii dedurizare utilizeaza tehnologia schimbului de ioni pentru a "inmuia" apa.

Apa ce trebuie tratata trece printr-un pat de rasina si astfel, dedurizatorul asigura retinerea ionilor de calciu si magneziu pe aceasta. Cand rasina este incarcata si nu mai poate retine ionii de calciu si magneziu, dedurizatorul, in mod automat, intra in procesul de regenerare al rasinii. In timpul acestui proces, se efectueaza mai multe cicluri de curatare/afanare a patului de rasina pentru a asigura atat o regenerarea uniforma cat si dezlocuirea particulelor solide (nisip, pamant etc), care pot fi deasemenea retinute.

Rasina pentru statii dedurizare

 

Dedurizatorul conţine o coloana de rasina  schimbatoare de ioni (cationit), mici sfere polimerice care atrag din apa ionii pozitivi (cationi), in principal ionii de calciu (Ca) si de magneziu (Mg)  si elibereaza in acelasi timp sodiu (Na).

Cand capacitatea de reţinere a rasinii se epuizeaza (respectiv ajunge la o valoare prestabilita), vana de control declanseaza procedura de regenerare, adica eliminarea cationilor retinuti si reincarcarea ei cu sodiu. Regenerarea se realizează prin spalarea rasinii cu o soluţie salina (saramura).In functie de cantitatea de rasina regenerarea poate dura intre 30-120 minute la diversele statii de dedurizare.

Clasificare statii dedurizare

  1. Dedurizator compact - cu rezervor sare incorporat
  2. Statii dedurizare – cu rezervor de sare separat
  3. Statii duplex de dedurizare - 1 coloana in lucru + 1 coloana in regenerare sau asteptare
  4. Sistem multiplex de dedurizare – cu mai multe coloane – pentru aplicatii industriale mari

Putem clasifica aceste statii dedurizare si dupa tipul controlului automat al procesului de regenerare:

  • Comanda si control temporal (comanda in functie de timp)
  • Comanda si control volumetric (in functie de cantitatea de apa)

Cele mai avansate statii de dedurizare au control volumetric + temporal.

Statii dedurizare Amii, dedurizator cu vana Rx

© IVP Instalatii SRL, RO7637400, J40/6139/1995, CAEN 4674, Bd. Ferdinand 120, bl. O11, Bucuresti ANPC | Sol | ShopMania | Piese schimb