Pompe de circulatie

Ce sunt pompele de circulatie ?

Pompele de circulatie folosite in domeniul casnic si in instalatiile de marime medie pompe cu rotor umed, care au fost proiectate pentru utilizarea in instalatii cu debit constant sau puţin variabil. Cu ajutorul comutatorului rotativ cu 3 pozitii şi al programului modern de circulatie aproape toate regimurile de functionare ale unei instalatii pot fi reglate în mod economic.

Domenii principale de utilizare: Instalatii de incalzire, de aer si industriale ca sisteme cu conducta dubla, sisteme cu conductă simpla, incalzire prin pardoseala, cazan sau circuit primar, circuit de alimentare termica.

Cum alegem o pompa de circulatie

Pompele de circulatie trebuie să fie întotdeauna alese astfel incat punctul de functionare să se afle pe caracteristica H/Q corespunzatoare turaţiei maxime a motorului, în punctul de randament maxim sau cat mai aproape de acesta.
Daca punctul de functionare se afla intre curbele caracteristice a 2 pompe, se alege intotdeauna pompa mai mica.

Pompele de circulatie cu rotorul umed

Toate componenetele în miscare de rotatie ale acestui tip constructiv, inclusiv cele din interiorul motorului, sunt imersate în fluidul vehiculat. Etanşarea arborelui, cu presetupa sau cu etansare mecanica, necesara pompelor de tip clasic, nu mai este necesara în acest caz .Lubrifierea lagarelor arborelui si racirea componenetelor electromotorului se fac prin circulatia agentului termic.

Partea electrica a motorului pompei (stator cu bobinaj) este separata de asa numitul spatiu umed printr-un cartus capsulat al motorului, respectiv printr-un cilindru de separare etansat cu inele tip O-Ring.
Pompa circulatie cu rotor umed
Protecta motorului: bobinajul motorului este executat cu siguranta de blocare, astfel nu este necesara protectia motorului.
Reglarea turatiei: toate turaţiile vor fi reglate cu ajutorul comutatoruui rotativ integrat in cutia de racord.

Pompe de circulatie de inalta eficienta

Pompele de circulatie de performanta inalta (high efficiency) cu rotor umed, reglare electronica si tehnologie magnetica permanenta, au fost proiectate pentru utilizarea la instalatii de incalzire debit cu debit variabil sau constant.

 • Clasa de eficienta energetică A
 • Grad maxim de eficienţă datorită tehnologiei ECM
 • Pompa de inalta eficienta, special conceputa pentru case cu 1-2 familii, respectiv pentru case cu 2-6 familii.
 • Pana la 90 % economie de curent fata de pompele de incalzire vechi, fara reglaj
 • Numai 3-5 Watt putere min. absorbită
 • Tipuri de reglare presetabile pentru ajustarea optimală a sarcinii Δp-c (presiune diferentiala constanta), Δp-v (presiune diferentiala variabila) combinabile cu functia de reglare
 • Functionare automata cu turatie redusă
 • Protectie pentru motor integrată
 • DisCu sau fara display pentru afisarea consumului curent in Watt si a numarului cumulat de kilowaţi ora
 • Funcţie de resetare pentru repunerea la zero a contorului de curent sau pentru revenirea la reglările din fabrică
 • Rutina de aerisire pentru aerisirea automată a camerei rotorului
 • Cuplu de pornire foarte ridicat pentru o pornire sigura

Prin directiva 2009/125/CE, Uniunea Europeana a adoptat regulamentul legislativ privind produsele relevante pentru consumul de energie („Energy related Products“), pe scurt ErP, limitand considerabil consumul de curent inclusiv al pompelor de recirculare pentru incalzire. Directiva ErP inseamna sfarsitul pompelor ineficiente, cu consum mare de energie. Pompele de circulatie trebuie sa depaseasca deja incepand cu 1 ianuarie 2013 indexul de eficienta minima EEI de 0,1. În 2015 aceasta valoarea se va mai reduce o data în mod considerabil.

Exemple de pompe de circulatie de inalta eficienta: Halm HEP Plus, Wilo Yonos Pico, Wilo Stratos, Grundfos Alpha L, Grundfos Alpha autoadapt.

Pompa circulatie de inalta eficienta

© IVP Instalatii SRL, RO7637400, J40/6139/1995, CAEN 4674, Bd. Ferdinand 120, bl. O11, Bucuresti ANPC | Sol | ShopMania | Piese schimb